فهرست مطالب

اقتصاد مالی - پیاپی 59 (تابستان 1401)

نشریه اقتصاد مالی
پیاپی 59 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/28
  • تعداد عناوین: 15
|
  • صمد طالبی انزاب، محمدرضا مهربان پور*، حسین جهانگیرنیا، بهمن بنی مهد صفحات 1-22

    رفتار کارکنان سازمان و روانشناسی شخصیت و اجتماعی آنها به گونهای نامشهود تاثیر شگرفی بر معاملات گوناگون سازمانی و ملی و در گسترهای وسیعتر جهانی گذاشته و بشر امروزی معیارهای اخلاقی متفاوتری نسبت به گذشته برگزیده و رفتارهای ویژه ای برحسب آن از خود بروز می دهد. هدف تحقیق حاضر تبیین تاثیر روانشناسی در قالب  اقتصاد رفتاری بر گزارشگری مسیولیت اجتماعی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. این تحقیق به روش آمیخته (کمی-کیفی) می باشد. لذا بخش کمی پژوهش، با توزیع پرسشنامه میان جامعه آماری که شامل 225 نفر اعضای هیات مدیره، خبرگان حسابداری ، مدیران وکارشناسان مالی شرکت بوده اند، انجام شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات براساس روش های آماری توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزار   SPSSنسخه 23، نرم افزار ایموس است که در قسمت کیفی نیز تکنیک تحلیل محتوا مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به نتایج حاصل از مصاحبه با 15 نفر خبرگان می توان گفت 210 عامل در تبیین تاثیر روانشناسی در قالب  اقتصاد رفتاری بر گزارشگری مسیولیت اجتماعی شرکت ها موثر بوده که هر یک در قالب عوامل مختلف در گزارشگری مسیولیت اجتماعی شرکت ها تاثیرگذار می باشد.نتایج نشان می دهد که روانشناسی شخصیت و اجتماعی در قالب  اقتصاد رفتاری هر دو بر گزارشگری مسیولیت اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری دارند و گزارشگری مسیولیت اجتماعی یک مدیریت استراتژیک است که سازمانها را تشویق به برنامه ریزی دراز مدت جهت تغییر در جامعه، حفظ و مراقبت آن انجام وظیفه کند.

    کلیدواژگان: اقتصاد رفتاری، روانشناسی شخصیت، روانشناسی اجتماعی، گزارشگری مسئولیت اجتماعی
  • پیمان ارمغان، منیژه هادی نژاد*، مرجان دامن کشیده، معصومه شجاعی صفحات 23-46

    مقاله حاضر به تبیین سازوکار اثرگذاری تکانه های وارده از سوی قیمت نفت، نرخ برابری ارز و سرمایه گذاری با در نظر گرفتن هزینه های تعدیل بر شاخص قیمت سهام با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری ساختاری SVAR برای سال های 1370-1397 می پردازد. براساس نتایج تخمین مدل SVAR؛ یک تکانه وارده از ناحیه قیمت نفت، به اندازه 5 درصد باعث کاهش تولید و 1 درصد کاهش اشتغال در کشور می شود. نتایج همچنین گویای این مطلب می باشد که یک تکانه وارده از ناحیه قیمت نفت، به اندازه 33 درصد باعث افزایش شاخص قیمتی سهام می شود، همچنین یک تکانه وارده از ناحیه نرخ ارز به ترتیب باعث افزایش 7 درصدی شاخص قیمت سهام و یک تکانه وارده از ناحیه سرمایه گذاری با در نظر گرفتن هزینه تعدیل، به اندازه 40 درصد باعث کاهش شاخص قیمت سهام می شود، همچنین یک تکانه وارده از ناحیه ادوار تجاری و شکاف تولید، باعث کاهش 17 درصدی شاخص قیمت سهام می شود. همچنین براساس نتایج تجزیه واریانس در بین متغیرهای مدل؛ سرمایه گذاری با در نظر گرفتن هزینه تعدیل، تکانه قیمت نفت، تکانه ارزی، تکانه نرخ سود حقیقی و شکاف تولید به ترتیب بیشترین درصد توضیح دهندگی تغییرات مدل را طی دوره مورد بررسی به خود اختصاص داده اند. بنابرین کاهش هزینه های تعدیل در سرمایه گذاری با اعمال سیاست های مختلف مانند؛ توزیع مهارت ها و حمایت از کارگران بی کار شده، توسعه ی آموزش فنی و حرفه ای، کاهش هزینه های انتقال نیروی کار میان صنایع، استفاده از سیاست های آزادسازی تجاری می تواند در تامین ثبات اقتصاد کلان و شاخص قیمت سهام و بازار بورس مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: قیمت نفت، قیمت ارز، سرمایه گذاری با در نظر گرفتن هزینه های تعدیل، شاخص قیمت سهام، مدل SVAR
  • رضا قادری مقدم، بیژن باصری*، نعمت فلیحی، غلامرضا عباسی صفحات 47-73

    نااطمینانی ناشی از تورم و نرخ ارز و  بی ثباتی های ناشی از آنهااز یک سوبر رشد فعالیت های اقتصادی و بخش عرضه واز سویی بر میزان تقاضا در قالب تغییر در سطوح مصرف و سرمایه گذاری اثر می گذارند. این مقاله به بررسی آثار نااطمینانی ناشی از تورم و نرخ ارز  و بی ثباتی های گسترده آن بر رشد اقتصادی در دوره 1399- 1360 می پردازد.در قالب یک الگو، نقش نااطمینانی بر رشد اقتصادیو تغییرات مصرف نفت و گازبا به کارگیری مدل گارچ   GARCH برآورد شده است.یافته ها نشان می دهدنااطمینانی  ناشی از تورم،سطوح مصرف نفت و گازرا به صورت معنادار ولی اندککاهش می دهد.شوک نااطمینانی ناشی از تورم در تعامل با متغیرهای واقعی،آثارخود بر کاهش مصرف نفت و گاز را نمایان می سازد. در بلندمدت اثر نااطمینانی بر مصارف نفت و گاز به دلیل اصلاح متغیرهای اسمی و عملکرد متغیرهای واقعی کاهش یافته و  به سمت صفر متمایل می شود.تغییر در میزان مصارف نفت و گازدر نتیجهنااطمینانی موجب کاهش سرمایه گذاری بخش خصوصی و مشارکت آنورشد اقتصادی پایین ترشده است.باشکل گیری و گسترش نااطمینانی ناشی از نرخ تورم، رشد اقتصادی، مصرف و سرمایه گذاری بخش خصوصی، میزان مصرف نفت و گاز  در اقتصاد اثر پذیرفته است.علاوه بر عوامل فوق، گسترش شهرنشینی،ارتقای فعالیت های صنعتی و روند رو به توسعه فعالیت های مدرن در اقتصاد بر سطوح مصرف نقش داشته است. سیاست های ثبات بخش اقصادیاز طریق کاهش نااطمینانی تورمینقش مهمی را در بهبود وضعیت اقتصادی و کاهش هزینه های رفاهی ناشی از آن به بار خواهد آورد.

    کلیدواژگان: نااطمینانی تورم، نااطمینانی رشد اقتصادی، نفت، گاز، مارکوف -سوئچینگ
  • ناصر سیف اللهی*، وحیده ابراهیمی خراجو صفحات 75-104

    در صنعت بانکداری طیف متنوعی از فعالیت ها تحت عنوان اقدامات بانکداری اجتماعی معرفی شده است؛ بانک های اجتماعی تلاش می کنند در فعالیت هایی سرمایه گذاری کنند که موجب بهبود شرایط کل جامعه می گردد. سرمایه گذاری های باثبات و روش های وام دهی؛ از جمله مواردی هستند که این بانک ها به کار می گیرند تا کیفیت زندگی اجتماعی را افزایش داده و در تامین مالی برای صنایع کوچک نقش مهمی را ایفا نمایند. اگر چه طی سالیان اخیر بانک ها در این زمینه مشارکت کرده اند؛ اما بانکداری اجتماعی رویکردی نوین در رشد صنایع کوچک می باشد. بنابراین مطالعه حاضر در پی بررسی بانکداری اجتماعی در دنیا برای صنایع کوچک و ارایه راه حل چگونگی تعمیم آن در استان اردبیل می باشد. این مطالعه از لحاظ جهت گیری، در دسته پژوهش های کاربردی و از لحاظ ماهیت نیز، در گروه پژوهش های اکتشافی قرار می گیرد. همچنین به لحاظ قطعیت داده ها، کیفی به شمار می رود. روش نمونه گیری روش قضاوتی و هدفمند است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه خبرگان و صاحب نظران حوزه بانکداری است که در این میان 20 مصاحبه انجام و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. نتایج به کمک نرم افزار مکس کیودا (MAXQDA) تحلیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با تحلیل تم انجام شده و پس از تجزیه و تحلیل مصاحبه ها و کدگذاری باز و محوری متن مصاحبه ها، چهار بعد از ابعاد بانکداری اجتماعی شناسایی شدند که عبارتند از (تامین مالی، محیط زیست، مشتریان و جامعه) می باشد. و نهایتا با بررسی های ادبیات پژوهشی و ارایه راهکارهای موفق بانکداری اجتماعی در دنیا؛ راهکارهای متناسب با شرایط محیط کسب و کار استان اردبیل برای صنایع کوچک واقع در شهرکها و نواحی صنعتی این استان داده شد و پیشنهاداتی در این خصوص به بانک ها در جهت تامین مالی این صنایع ارایه گردید.

    کلیدواژگان: بانکداری اجتماعی، مسئولیت اجتماعی، تامین مالی، صنایع کوچک
  • لیلا آسیابی اقدم، اشکان رحیم زاده*، یدالله رجائی صفحات 105-125

     روابط علی و تعاملات پویا میان متغیرهای کلان اقتصادی و شاخص قیمت سهام در تدوین سیاستهای کلان اقتصادی و سیاستهای سیاسی یک کشور بسیار مهم است. در این مقاله به بررسی  اثر متغیرهای اقتصادی بر رفتار قیمت سهام شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار شد. روش تحقیق مقاله حاضر بر اساس هدف مقاله (بررسی  اثر متغیرهای اقتصادی بر رفتار قیمت سهام شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار) از نوع کاربردی میباشد. در این مقاله تلاش شد؛ تا با تبیین تیوریک و طراحی یک مدل و با استفاده از روش های اقتصاد سنجی الگوی خود بازگشت آستانهای TAR به بررسی  اثر متغیرهای اقتصادی بر رفتار قیمت سهام شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار پرداخته شد. در بررسی و تدوین ادبیات موضوع بهره گرفته شد و برای جمع آوری آمار و اطلاعات کمی مورد نیاز نیز، از جداول آماری و بانک های اطلاعاتی جهانی استفاده گردید. جامعه آماری این تحقیق، کلیه متغیرهای اقتصادی تحقیق میباشد که داده های متغیرهای تحقیق 1370الی 1398 (دوره بیست و نه ساله) است.  نتایج تجزیه و تحلیلها با استفاده از روش های اقتصاد سنجی الگوی خود بازگشت آستانهای TAR بین متغیرهای اقتصادی  و شاخص قیمت سهام در بورس اوراق بهادار رابطه معناداری وجود دارد ولی در رژیم رفتار متغیرها بر روی شاخص قیمت سهام در بورس اوراق بهادار  متفاوت است.

    کلیدواژگان: متغیرهای اقتصادی، قیمت سهام، TAR
  • محمدجواد محقق نیا*، علی اصغر ضیاچی، مصطفی سرگلزائی، وحید خاشعی صفحات 127-153

     عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس تحت تاثیر عوامل متعدد داخلی و خارجی قرار دارند. مدیران این شرکتها علاوه بر بهرهمندی از عوامل داخلی میبایستی بتوانند عوامل محیطی خود را به گونه ای هدایت کنند تا بتوانند اهداف هدفگذاری شده را محقق سازند. از این رو تحقیق حاضر به ارزیابی اثر نوسانات ارزی (به عنوان یک عامل محیطی) بر عملکرد شرکتها و سنجش وقفه های زمانی آن میپردازد. این تحقیق از نوع تحقیقات شبه تجربی می باشد و از لحاظ طبقه بندی تحقیق بر مبنای هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است. برای ارزیابی اثرگذاری نوسانات نرخ ارز بر عملکرد شرکتها از مدل ناهمسانی واریانس شرطی خودرگرسیونی (GARCH) و همچنین جهت سنجش وقفه های اثرگذاری نرخ ارز بر عملکرد شرکتها از  الگوی خودرگرسیونی با وقفه توزیعی (ARDL) استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که نوسانات نرخ ارز بر عملکرد شرکتها تاثیر معنادار دارد که البته این اثر در صنایع مختلف به لحاظ شدت ونوع رابطه متفاوت است و این اثرات با وقفه های زمانی متفاوت در صنایع مختلف بروز میکند.

    کلیدواژگان: نوسانات ارزی - ارزش افزوده اقتصادی، وقفه های زمانی
  • داود مختارپور، فردین شورج* صفحات 155-178

    هدف از این پژوهش طراحی مدل توانمندسازهای کارآفرینی در ایران بود. در این پژوهش از روش ترکیبی (کیفی و کمی) استفاده شد. نمونه آماری پژوهش شامل 33 نفر از خبرگان کارآفرینی ؛ 110 نفر از مدیران کسب و کارهای خرد و کلان و 163 نفر از دانشجویان کارآفرینی بودند. ابزار این پژوهش   پرسشنامه های دلفی، مدلسازی ساختاری تفسیری و عملکرد کارآفرینانه  بودند. روایی محتوای پرسشنامه ها با استفاده از نظر خبرگان و روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تایید شد. پایایی پرسشنامه ها نیز از روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای شناسایی توانمندسازهای کارآفرینی و بررسی ارتباط میان آنها از روش دلفی و مدلسازی ساختاری تفسیری و برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. با توجه به نتایج به دست آمده، در مجموع 9 توانمندساز (عوامل فرهنگی، عوامل اقتصادی، فناوری اطلاعات، عوامل سیاسی، عوامل زمینهای، عوامل ساختاری، عوامل نهادی، ویژگیهای شخصیتی و فردی، و بهره گیری از مزایای جهانی شدن) و 52 شاخص شناسایی شدند. نتایج مربوط به چارچوب نهایی ISM نشان داد که عوامل زمینهای و بهرهگیری از مزایای جهانی شدن در سطح 1 و عوامل فرهنگی در سطح 6 قرار گرفته اند. همچنین نتایج مربوط به فرضیه های فرعی نشان داد که تمام ابعاد توانمندسازهای کارآفرینی  بر عملکرد کارآفرینانه تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، توانمندسازهای کارآفرینی، خلاقیت، نوآوری
  • محمدرضا فعال نصیری، رامین خوچیانی*، حمید آسایش، سید حسین سجادی فر صفحات 179-199

    هدف مطالعه حاضر بررسی سازوکار اثرگذاری عوامل اقتصادی بر حجم سپرده بانکی در نظام‏ بانکی ایران است. برای این منظور ابتدا آزمون درون زایی در مقابل برون زایی پول با بررسی دو دیدگاه تطابق گرایان و ساختارگرایان مورد آزمون قرار گرفت و در ادامه اثرگذاری عوامل اقتصادی بر حجم سپرده بانکی در نظام‏ بانکی ایران با رویکرد آستانه ای (STAR) و براساس داده های فصلی سال های 1379− 1397 برآورد گردید. نتایج مدل گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی نشان از تایید دو دیدگاه تطابق گرایان و ساختارگرایان برای اقتصاد ایران هست، اما درجه درون زایی پول در ایران کامل نیست، بنابراین نقش بانک مرکزی هم از طریق پایه پولی و هم ضریب فزاینده بر عرضه پول مهم است. همچنین برآورد نتایج مدل (STAR) نشان میدهد؛ متغیرهای نوسانات نرخ ارز و نرخ تورم، بحران های مالی جهانی تاثیر منفی و متغیرهای قیمت نفت، نقدینگی، نرخ سود سپرده بانکی و تسهیلات بانکی تاثیر مثبت بر حجم کل سپرده های بانکی دارند. با توجه به نتایج؛ یکی از چالش هایی که در شبکه بانکی ایران وجود دارد، مدیریت دولتی بانک ها هست، لذا سیاست های پولی به عنوان منبع تامین مالی و منشا رانت است، بنابراین پیشنهاد می شود در جهت افزایش ایجاد نقدینگی بانک ها و هدایت آن به بخش حقیقی اقتصاد، قوانینی در جهت کاهش دخالت دولت در بانک های خصوصی و دولتی، برای بهبود فضای رقابتی و بانکی کشور تدوین گردد.

    کلیدواژگان: عوامل اقتصادی، حجم سپرده بانکی، نظام‏ بانکی ایران، مدل گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی، مدل رویکرد آستانه ای
  • محمد باقری، احمد نقی لو*، محمد دالمن پور صفحات 201-218

    هدف اصلی این پژوهشتاثیر غیرخطی شاخص سهام بر توسعه بخش صنعت در کشورهای اسلامی میباشد،این مطالعه از حیث هدف کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها و اطلاعات توصیفی از نوع علی می باشد.روش شناسی از نوع پس رویدادی است. در این تحقیق تلاش شد؛ تا با تبیین تیوریک و طراحی یک مدل بررسی تاثیر غیرخطی شاخص سهام بر توسعه بخش صنعت در کشورهای اسلامی با تاکید بر شاخص های مختلف توسعه مالی: رهیافت رگرسیون انتقال ملایم تابلویی (PSTR) بررسی شد.قلمرو مکانی تحقیقکشورهای عضوکنفرانس اسلامی(آلبانی، الجزیره، آذربایجان، افغانستان، ایران، اندونزی، بنگلادش،پاکستان، تاجیکستان، ترکیه، تونس، چاد، سنگال،سیرالیون، سودان، صحرای آفریقای جنوبی، عراق، عمان، گامبیا، قطر، مالزی، مالی، مراکش، مصرونیجریه) وقلمرو زمانی تحقیق در بازه 2005 الی 2019 می باشد.با استفاده ازنرم افزار متلب از طریق رهیافت رگرسیون انتقال ملایم تابلویی (PSTR) به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد نتایج تجزیه و تحلیل ها بیانگر این است رابطه غیر خطی بین شاخص سهام بر توسعه بخش صنعت در کشورهای اسلامی وجود دارد.

    کلیدواژگان: شاخص سهام، توسعه بخش صنعت، رهیافت رگرسیون انتقال ملایم تابلویی، در کشورهای اسلامی
  • هدیه ستایش، عباس معمارنژاد*، کامبیز هژبرکیانی، تقی ترابی صفحات 221-252

    در این مقاله تلاش شده است تا ضمن تبیین اهمیت کسب‎وکارهای کوچک و متوسط در اقتصاد و برشمردن چالش‎های اصلی فعالیت آنها از جمله«چالش‎مالی»، به تحلیل اثر کارگاه‎های صنعتی کوچک و متوسط بر رشد ارزش‎افزوده بخش صنعت در اقتصاد ایران طی دوره 93-1384 و در قالب 22 کدآی سیک دو رقمی پرداخته شود.اهم یافته‎هایاین پژوهش دلالت بر آن دارد کهرشد ارزش‎افزوده کارگاه‎های صنعتی کوچک و متوسط دارای اثری مثبت و معنادار بر رشد ارزش‎افزوده کارگاه‎های صنعتی دارای ده نفر کارکن و بیشتر طی دوره مورد بررسی است؛رشد نوآوری در صنایع کوچک و متوسط قادر است اثری مثبت و معنادار بر رشد ارزش‎افزوده در بخش صنایع کوچک و متوسط داشته باشد، و افزایش باز بودن اقتصاد ایران علیرغم تاثیر مثبت و معنادار بر رشد ارزش‎افزوده کارگاه‎های صنعتی دارای ده نفر کارکن و بیشتر، دارای تاثیری منفی بر رشد ارزش‎افزوده صنایع کوچک و متوسط است.همچنین پیشنهاد می‎شوددر راستای شکوفایی و تسهیل فعالیت‎هایاقتصادی صنایع کوچک و متوسط، «ترویج شیوه‎های تامین مالی غیربانکی»، «ارایه خدمات مشاوره صنعتی به‎ویژه مشاوره‎های تامین مالی»، «حمایت اثربخش از طرح‎های نوآورانه» و«حمایت از توسعه صادرات صنعتی»مدنظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: کسب‎وکارهای کوچک و متوسط، رشد، ارزش‎افزوده صنعت، تامین مالی، پنل دیتا
  • تورج آذری، مجتبی دستوری، رضا تهرانی* صفحات 253-277

    عدم مدیریت نقدینگی بانک ها یکی از مهم ترین ریسک های هر بانک می باشد و کم توجهی به ریسک نقدینگی منجر به عواقب جبران ناپذیر می شود. جلوگیری از وقوع ریسک نقدینگی نیازمند یک روش اندازه گیری جامع می باشد؛ اما ریسک نقدینگی موضوعی پیچیده است و این پیچیدگی ارایه یک تعریف مناسب را دشوار می سازد. علاوه بر این، تعریف فاکتورهای تعیین کننده ریسک نقدینگی و فرمول بندی تابع هدف مرتبط برای تقریب و پیش بینی مقدار آن پیچیده است. در این تحقیق برای مقابله با این مشکلات و ارزیابی ریسک نقدینگی و فاکتورهای کلیدی آن، مدلی را پیشنهاد می کنیم که از شبکه های عصبی مصنوعی و بیزی استفاده می کند. طراحی و اجرای این مدل شامل چندین الگوریتم و آزمایش جهت اعتبارسنجی است. در این مقاله از الگوریتم های بهینه سازی لونبرگ-مارکوارت و ژنتیک جهت آموزش شبکه عصبی مصنوعی استفاده کرده ایم. همچنین یک مطالعه موردی در بانک ملت برای نشان دادن قابلیت اجرا، کارایی، دقت و انعطاف پذیری مدل اندازه گیری ریسک نقدینگی تحقیق، پیاده سازی کرده ایم.

    کلیدواژگان: ریسک نقدینگی، صنعت بانکداری، یادگیری ماشین، شبکه عصبی مصنوعی، شبکه بیزی
  • بهزاد علی نژادی، احمد سرلک*، کامبیز هژبر کیانی صفحات 279-301

    امروزه موسسات مالی برای ادامه حیات اقتصادی خود، ملزم به اتخاذ روش های بانکداری الکترونیکی به منظور رقابت بیشتر، کاهش هزینه های عملیاتی، افزایش سودآوری، بهبود کیفیت خدمات به مشتریان هستند.الکترونیکی شدن خدمات و توسعه بانکداری الکترونیکی یک گام بزرگ در راستای کاهش هزینه ها، کاهش مخارج دولت و حتی کنترل قیمت تمام شده محسوب می شود.این پژوهش برآن است تا تاثیر بانکداری الکترونیک را در کاهش هزینه های عملیاتی بانکی و کاهش مخارج دولت با استفاده از تعادل عمومی پویای تصادفی و در نظر گرفتن بخش های اقتصادی خانوار،بنگاه ها، دولت و مقام پولی و اطلاعات بانک های خصوصی و دولتی کشور، در دوره زمانی 1399-1378مورد بررسی قرار دهد. نتایج بدست آمده بیانگر این موضوع بوده است که استفاده از ابزارهای دریافت و پرداخت الکترونیکی منجر به کاهش بیشتر در هزینه های بانک ها و همچنین کاهش قیمت انرژی و کاهش مخارج دولت خواهد شد.

    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیک، نظام پرداخت، پرداخت الکترونیک، هزینه های عملیاتی، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی
  • سیده فاطمه باقری، رافیک نظریان*، منیژه هادی نژاد، مرجان دامن کشیده صفحات 303-322

    مطالعه حاضر با بکارگیری مدل گشتاور تعمیم یافته سیستمی (SGMM) و داده های تابلویی پویا (PANEL VAR) به بررسی تاثیر شاخص های کلان بانکی، مالی، اقتصادی و بحران های اقتصادی بر ادوار تجاری کشورهای منتخب در حال توسعه و توسعه یافته طی دوره زمانی 2019-2013 1398_1392می پردازد. در این مقاله به تاثیر متغیرهای مستقل (ریسک نقدینگی ، نرخ بازده دارایی ها ، نرخ کفایت سرمایه و...) بر ادوار تجاری در کشورهای منتخب از طریق متغیر شکاف تولید با بکار گیری فیلتر هادریک پرسکات پرداخته شده است که نتایج حاصل از برآورد مدل ها مبین آن است که متغیر های ریسک نقدینگی ، نرخ رشد تسهیلات اعطایی و بحران های مالی تاثیر منفی بر شکاف تولید داشته ، در حالیکه نرخ بازده دارایی ها ، نرخ کفایت سرمایه ، قیمت  نفت خام ، نرخ ارز و توسعه بازارهای مالی اثرگذاری منفی بر ادوار تجاری کشورهای منتخب برجای گذاشته اند. نتایج مطالعه از توایع عکس العمل آنی ((IRF و تجزیه واریانس برای کشورهای توسعه یافته نشان می دهد که یک انحراف معیار از ناحیه شاخص قیمت نفت و نرخ ارز بر شکاف تولید، این متغیرها تا دو دوره کاهش از خود نشان داده و این اثر با افزایش توسعه بازارهای مالی و سلامت بانکی تداوم داشته است، بعد از 2 دوره اثر شوک وارده از ناحیه قیمت نفت و نرخ ارز در طول زمان بر شکاف تولید کشورهای توسعه یافته به حداقل خود می رسد. همچنین برای کشورهای در حال توسعه؛ یک انحراف معیار از ناحیه شاخص قیمت نفت و نرخ ارز بر شکاف تولید، این متغیرها تا دو دوره افزایش از خود نشان داده و و بعد از 4 دوره، روند کاهشی یافته است، بعبارتی تاثیر قیمت نفت برروی تولید کشورهای در حال توسعه مبین آن است که در دوره های افزایش قیمت نفت، سرمایه گذاری و تولید افزایش یافته و بالعکس، وقتی درآمد نفت افت می کند، کاهش تولید را مشاهده می کنیم. بعبارتی افزایش درآمدهای نفتی عمدتا به خوبی مدیریت نشده و به عبارت دیگر سرمایه گذاری های بلند مدت صرف مخارج کوتاه مدت گشته که نتیجه آن حاصلی جز تورم و افزایش نقدینگی برای این کشورها در بر نداشته است.

    کلیدواژگان: شاخص های کلان بانکی، بحران های اقتصادی، ادوار تجاری، مدل گشتاور تعمیم یافته سیستمی، مدل پانل ور
  • علی حیدر کرمی عالم، بیژن صفوی* صفحات 325-344

    هدف اصلی این پژوهش بررسی و شناسایی عوامل موثر بر هزینه مبادله بخش سنگ است. بدین منظور ابتدا ضمن بررسی ادبیات موضوع عوامل موثر بر هزینه مبادله بخش سنگ در ایران احصاء شده و در ادامه با استفاده از روش دلفی تاثیر عوامل احصاء شده مورد بررسی قرار گرفت. اعضای پانل دلفی شامل 11 نفر از فعالین و صاحب نظران فعال در بخش خصوصی و دولتی بوده که دارای تخصص و تجربه کافی در حوزه سنگ بودند. در مرحله نخست 13 مورد احصاء شده از ادبیات تجربی در چارچوب پرسشنامه طراحی شده در اختیار اعضای پانل قرار گرفت و تحلیل نتایج پرسشنامه ها در این مرحله بر حذف یکی از عوامل موجود و اضافه نمودن 4 عامل جدید به پرسشنامه تاکید دارد. در این پژوهش از معیار ضریب کندال به عنوان شاخصی برای بررسی اتفاق نظر در پرسشنامه ها استفاده شده و بر اساس این معیار برای رسیدن به نتیجه سه مرحله توزیع پرسشنامه و نظرخواهی از اعضای پانل صورت گرفته است. نتایج پژوهش بر تاثیر عوامل نهادی بر هزینه مبادله بخش سنگ در کشور تاکید دارند. همچنین، بر اساس نظرات نخبگان حاکمیت قانون و اجرای قراردادها، موانع ورود سرمایه گذار خارجی و اندازه دولت به ترتیب مهمترین عوامل موثر بر هزینه مبادله بخش سنگ در کشور هستند.

    کلیدواژگان: هزینه مبادله، سنگ، پانل دلفی، عوامل نهادی
  • هاشم فرهادی، احمد شمس* صفحات 347-365

    یکی از موانع جدی در دادرسی عادلانه حقوقی هزینه مالی آن است که موجب اثرگذاری بر تحقق عدالت مدنی می شود. افزایش سالانه هزینه های  دادرسی موجب محدودیت در توانایی  تامین مالی اشخاص حقیقی و حقوقی در طرح  دعاوی و احقاق حق از طریق مراجعه به دستگاه عدلیه و دادخواهی می شود. تحقق عدالت اقتصادی، اجتماعی و مدنی  توسط دولتها به پیامدهای حل این موضوع بستگی دارد. نظام حاکمیتی با افزایش مخارج  هزینه های سخت افزاری  و نرم افزاری از تهیه قبیل فضای فیزیکی  و تامین  نیروی انسانی  برای نهاد قضایی  روبرو می باشد. افزایش روز افزون دعاوی و تعداد پرونده های قضایی لزوم حل فصل اختلافات از طریق سازش و داوری توسط  نهاد های خارج از دادگاه  با رویکرد عدالت ترمیمی اجتناب ناپذیر است. در ایران شورای حل اختلاف به عنوان یک نهاد شبه قضایی  با رویکرد تصالحی نقش موثری در کاهش هزینه دادرسی  ازطریق بررسی منصفانه با رویکرد عدالت ترمیمی ایفا نموده است. مقاله حاضردر سه گفتار به تاثیر فرایند عدالت ترمیمی و نهاد های خارج از داگاه در کاهش هزینه دادرسی می پردازد.

    کلیدواژگان: عدالت ترمیمی، هزینه دادرسی، مراجع شبه قضایی شورای حل اختلاف
|
  • Samad Talebi Anzab, Mohammadreza Mehrabanpour, Hossein Jahangirnia, Bahman Bani Mahd Pages 1-22

     The behavior of the employees of the organization and their personality and social psychology have implicitly has a tremendous impact on various organizational and national equations and in a wider context on global respects and modern human have chosen different moral standards than in the past and show special behaviors based on them . The purpose of this study is to explain the effect of personality and types of social psychology on formation of corporate social responsibility reporting.This research is based on a mixed (quantitative-qualitative) method. Therefore, the quantitative part of the research, was done by distributing questionnaire among the statistical community, which included 225 experts, managers and psychologists that all of them were accounting and psychology experts and company managers. Data analysis was performed based on descriptive and inferential statistical methods through SPSS software version 23, Amos software, Microsoft Excel. In qualitative part, content analysis technique have been used.According to the results of interviews with 15 experts, it can be said that 210 factors in explaining the impact of personality and social psychology types in the formation of corporate social responsibility reporting, each in the form of different factors in the formation of corporate social responsibility reporting It is effective.The results show that personality and social psychology have a positive and significant effect on the formation of social responsibility reporting. And social responsibility reporting is a strategic management task that encourages organizations to plan for, maintain, and care for long-term change in the society.

    Keywords: Behavioral economics, Personality Psychology, social psychology, social responsibility reporting
  • Peyman Armagan, Manijeh Hadi-Najad *, Marjan Damnkeshide, Masoume Shojaei Pages 23-46

    The present article explains the mechanism of the effect of shocks on oil prices, currency prices and investment by considering the adjustment costs on the stock price index using SVAR structural self-regression model for the years 1370-1397. Based on SVAR model estimation results; A shock in oil prices will reduce production by 5 percent and reduce employment in the country by 1 percent. The results also show that a single impulse from the oil price range increases the stock price index by 33%, as well as an exchange rate impulse from the exchange rate increases the stock price index by 7% and an impulse from Taking into account the adjustment cost, the investment area will reduce the stock price index by 40%, as well as a shock from the commercial period and the production gap will reduce the stock price index by 17%. Also based on the results of analysis of variance among the variables of the model; Investing in adjustment costs, oil price shocks, currency shocks, real interest rate shocks and production gaps, respectively, accounted for the largest percentage of explanatory changes in the model during the period under review. Therefore, reducing investment adjustment costs by applying various policies such as; Distributing skills and supporting unemployed workers, developing technical and vocational education, reducing labor costs between industries, using trade liberalization policies can be helpful in ensuring macroeconomic stability and stock market and stock market index..

    Keywords: Oil Price, Currency price, investment considering adjustment costs, Stock Price Index, SVAR model
  • Reza Ghaderi Moghadam, Bijan Baseri *, Nemat Falihi, Gholamreza Abbasi Pages 47-73

    The effects of inflation uncertainty and economic growth on oil and gas consumption in the Iranian economy are investigated. Using the family of GARCH models and annual data of inflation and economic growth during the period 1399-1360, the uncertainty behavior of inflation and economic growth has been estimated. The cofficient show that the uncertainty of inflation and economic growth has significant effects on level of gas and oil Consumption.In addition, thereaction functions based on the Markov-switching approach, determinds that the shock of inflation and economic growth uncertainty has a positive effects on gas and oil consumption at the beginning of the period and has a negative effect after 4 periods. In the medium term, it has a negative effect on oil and gas consumption, which can not be in line with the sustainability of oil and gas consumption, in the long run, such conditions has no effect on oil and gas consumption and tends to zero after 20 periods.

    Keywords: Inflation Uncertainty, Economic Growth Uncertainty, Oil, Gas, Markov-Switching
  • Naser Seifollahi *, Vahideh Ebrahimikharajo Pages 75-104

    In the banking industry, a diverse range of activities has been introduced under the heading of social banking measures; Social banks try to invest in activities that improve the conditions of society as a whole. Stable investments and lending methods; These are some of the things that these banks use to increase the quality of social life and play an important role in financing small industries. Although banks have been involved in this in recent years; But social banking is a new approach to the growth of small industries. Therefore, the present study seeks to investigate social banking in the world for small industries and provide a solution on how to generalize it in Ardabil province. In terms of orientation, this study is in the category of applied research and in terms of nature, it is in the category of exploratory research. It is also considered qualitative in terms of data certainty. The sampling method is a judgmental and purposeful method. The statistical population of the present study is all experts and experts in the field of banking, in which 20 interviews were conducted and analyzed. The results were analyzed using MAXQDA software. Data analysis was performed by analyzing the theme and after analyzing the interviews and open and centralized coding of the interview text, four dimensions of social banking were identified, which are (financing, environment, customers and society). Finally, by reviewing the research literature and presenting successful social banking solutions in the world; Solutions appropriate to the business environment of Ardabil province for small industries located in the towns and industrial areas of the province were given and suggestions in this regard were provided to banks to finance these industries.

    Keywords: Social Banking, Social Responsibility, financing, Small Industries
  • Leila Asiabii Aghdam, Ashkan Rahimzadeh *, Yadollah Rajaei Pages 105-125

    Causal relationships and dynamic interactions between macroeconomic variables and stock price index are very important in formulating macroeconomic policies and political policies of a country. In this article, the effect of economic variables on the behavior of the stock price of the company admitted to the stock exchange was investigated. The research method of this article is based on the purpose of the article (examining the effect of economic variables on the behavior of the stock price of a company admitted to the stock exchange) and is of an applied type. An attempt was made in this article; By explaining the theory and designing a model and using the econometric methods of the TAR threshold self-return model, the effect of economic variables on the behavior of the stock price of the company admitted to the stock exchange was investigated. In reviewing and compiling the subject literature, statistical tables and global databases were used to collect the required statistics and quantitative information. The statistical population of this research is all the economic variables of the research, which are the data of the research variables from 1370 to 1398 (a period of twenty-nine years). The results of the analyzes using the econometric methods of the TAR threshold self-return model, there is a significant relationship between the economic variables and the stock price index in the stock exchange, but in the regime of the behavior of the variables on the stock price index in the stock exchange. Is different.

    Keywords: economic variables, stock price, TAR Classification: G41, G42: JEL, D9 D91
  • MohammadJavad Mohagheq Nia *, AliAsghar Ziachi, Mustafa Sargolzaei, Vahid Khashai Pages 127-153

    The performance of listed firms is affected by a variety of internal and external factors. In addition to exploiting the internal factors, the managers of these firms must be able to navigate the external environment in such a way as to achieve their intended goals. The present research investigates the impact of currency fluctuations as an environmental factor on the performance of the firms listed on the Tehran Stock Exchange (TSE). This quasi-experimental research uses the generalized autoregressive conditional heteroskedasticity (GARCH) model to evaluate the impact of currency fluctuations on firm performance and the autoregressive distributed lag (ARDL) model to measure the effect of lags on this relationship. The results show that currency fluctuations significantly affect the performance of TSE-listed firms, but the strength and type of these effects vary across industries. Also, these effects occur with different time lags in various industries.

    Keywords: Currency fluctuations - economic added value - time intervals
  • Dawod Mukhtarpour, Fardin Shuraj * Pages 155-178

     The purpose of this study was to design an entrepreneurial empowerment model in Iran. In this study, a combined method (qualitative and quantitative) was used. The statistical sample of the study included 33 entrepreneurship experts, 110 micro and macro business managers and 163 entrepreneurship students. The tools of this research were Delphi questionnaires, interpretive structural modeling and entrepreneurial performance. Validation of questionnaires using expert opinion and validity using factor analysis. The reliability of the questionnaires was also confirmed by Cronbach's alpha method. Delphi method and interpretive structural modeling were used to identify entrepreneurial enablers and to examine the relationship between them, and structural equation modeling method was used to test research hypotheses. According to the results, a total of 9 empowerment (cultural factors, economic factors, information, political factors, contextual factors, structural factors, institutional factors, personality and individual characteristics, and the use of the global community) and 52 identifications. Were. The final results of ISM showed that the underlying factors and the benefit of globalization are at level 1 and the cultural factors are at level 6. Also, the results of sub-hypotheses showed that all entrepreneurial enablers affect entrepreneurial performance.

    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Empowerment, Creativity, Innovation
  • MohammadReza Falenasiri, Ramin Khochiani *, Hamid Esaish, Seyed Hossein Sajjadi Far Pages 179-199

    The purpose of the present study is to investigate the mechanism of the effect of economic factors on the volume of bank deposits in the banking system of Iran. For this purpose, firstly, the test of endogeneity versus exogenity of money was tested by examining the two views of conformists and structuralists, and then the effect of economic factors on the volume of bank deposits in the banking system of Iran with the threshold approach (STAR) and based on the quarterly data of 1379- 1397 was estimated. The results of the system generalized torques model show the confirmation of the conformist and structuralist views for Iran's economy, but the degree of money endogeneity in Iran is not complete, so the role of the central bank is important both through the monetary base and the increasing coefficient on the money supply. Also, the estimation of the results of the model (STAR) shows; The variables of exchange rate fluctuations and inflation rate, global financial crises have a negative effect and the variables of oil price, liquidity, bank deposit interest rate and bank facilities have a positive effect on the total volume of bank deposits. According to the results; One of the challenges that exists in the banking network of Iran is the government management of banks, therefore, monetary policies are a source of financing and a source of rent, so it is suggested to increase the liquidity of banks and direct it to the real sector of the economy, laws to reduce interference Government in private and public banks, to improve the competitive and banking atmosphere of the country.

    Keywords: economic factors, volume of bank deposits, Iranian banking system, generalized systemic moment’s model, threshold approach model
  • Mohammad Bagheri, Ahmad Naghilu *, Mohammad Dalmanpour Pages 201-218

    The main purpose of this research is the non-linear effect of the stock index on the development of the industrial sector in Islamic countries. This study is of a causal nature in terms of practical purpose and in terms of data collection and descriptive information. The methodology is post-event. In this research, an attempt was made; By explaining the theory and designing a model to investigate the non-linear effect of the stock index on the development of the industrial sector in Islamic countries, with an emphasis on various indicators of financial development: the soft panel transfer regression (PSTR) approach was investigated. The geographical area of ​​research of Islamic Conference member countries (Albania, Algeria, Azerbaijan, Afghanistan, Iran, Indonesia, Bangladesh, Pakistan, Tajikistan, Turkey, Tunisia, Chad, Senegal, Sierra Leone, Sudan, South African Sahara, Iraq, Oman, Gambia, Qatar, Malaysia) , Mali, Morocco, Egypt and Nigeria) and the time domain of the research is between 2005 and 2019. Using MATLAB software, the data was analyzed through the soft panel transition regression (PSTR) approach, and the results of the analyzes show that There is a non-linear relationship between the stock index and the development of the industrial sector in Islamic countries.

    Keywords: stock index, industry sector development, soft panel transition regression approach, in Islamic countries
  • Hediha Setayesh, Abbas Memaranjad *, Kambyz Hejbarkiani, Taghi Torabi Pages 221-252

    This paper attempts to explain the importance of small and medium-sized enterprises in the economy and to highlight their main facing challenges, in particular the “financial challenge". The present paper seeks to analyze the impact of small and medium-sized industries on the growth of industrial value added in Iran’s economy for 22 ISIC codes during the period of 2005-2014.The main findings of this study indicate that the growth of value added of small and medium-sized industries has a significant positive effect on the growth of value added of industries with ten employees and more; the growth of innovation level in small and medium-sized industries may have a significant positive effect on the growth of value added of this group of industries, and the growth of openness of Iranian economy can affect the growth of value added of industries with ten employees and more, positively; but it has a negative effect on the growth of value added of small and medium-sized industries. Furthermore, it is suggested that in order to boost and facilitate the economic activities of small and medium sized enterprises, several issues should be considered including“promoting the non-bank financing methods”, “providing effective support for innovative projects”, “implementing industrial export development programs”, and “providing industrial advisory services, in particular financial advisory services”.

    Keywords: Small, Medium-Sized Enterprises, Growth, Industrial Value Added, Financing, Panel Data
  • Toraj Azari, Mojtaba Tastori, Reza Tehrani * Pages 253-277

    Lack of liquidity management of banks is one of the most important risks for any bank and lack of attention to liquidity risk leads to irreparable consequences. Preventing liquidity risk requires a comprehensive measurement method but liquidity risk is complicated issue, and this complexity makes it difficult to provide a proper definition. In addition, defining liquidity risk determinants and formulation of the related objective function to measurement its value is a difficult task. To address these problems and assess liquidity risk and its key factors, in this study we propose a model that uses artificial neural networks and Bayesian networks. Design and implementation of this model includes several algorithms and experiments to validate the model. In this paper, we have used Levenberg-Marquardt and Genetic optimization algorithms to teach artificial neural networks. We have also implemented a case study in Bank Mellat to demonstrate the feasibility, efficiency, accuracy and flexibility of the research liquidity risk measurement model.

    Keywords: Liquidity Risk, Banking industry, Machine Learning, Artificial Neural Network, Bayesian Network
  • Behzad Alinejadi, Ahmed Sarlak *, Cambys Hejbarkiani Pages 279-301

    Today To continue their economic life, financial institutions are required to adopt e-banking methods in order to be more competitive, reduce operating costs, increase profitability, and improve the quality of customer service. Electronic services and the development of e-banking are a big step towards reducing costs, reducing government spending and even controlling cost. This study aims to investigate the effect of e-banking in reducing banking operating costs and reducing government spending by using a random dynamic general equilibrium and considering the economic sectors of households, enterprises, government and monetary authority and information of private and public banks. To study in the period of 1375-1396. The results indicate that the use of electronic payment and receipt tools will lead to further reductions in bank costs, as well as lower energy prices and government spending.

    Keywords: Electronic Banking, Payment System, Electronic Payment, Operating Costs, Dynamic Stochastic General Equilibrium Model (DSGE)
  • Seyedeh Fatemeh Bagheri, Rafik Nazarian *, Manijeh Manijeh Hadinejad, Marjan Damankeshideh Pages 303-322

     The present study uses the Generalized System Torque Model (SGMM) and dynamic panel data (PANEL VAR) to investigate the impact of macroeconomic, financial, economic and economic crises on business cycles of selected developing and developed countries over time. 2013-2019, 1392-1398. In this paper, the effect of independent variables (liquidity risk, return on assets, capital adequacy ratio, etc.) on business cycles in selected countries through the output gap variable using the Hadrick Prescott filter is used to evaluate the results of the model. Liquidity risk, lending facility growth rates and financial crises have a negative impact on the output gap, while return on assets, capital adequacy ratio, crude oil prices, exchange rates and the development of financial markets have a negative impact on periods. Have left the trade of selected countries.The results of the study of the reactions of instantaneous reaction (IRF) and analysis of variance for developed countries show that a standard deviation in terms of oil price index and exchange rate on the output gap, these variables show a decrease of up to two periods. Increased development of financial markets and banking health has continued, after 2 periods of shock effect of oil prices and exchange rates over time on the output gap of developed countries will be minimized.Also for developing countries; a standard deviation from The area of ​​oil price index and exchange rate on the output gap, these variables have increased up to two periods and after 4 periods, has decreased, in other words, the effect of oil prices on the production of developing countries shows that in periods Rising oil prices, investment and production have increased, and conversely, when oil revenues fall, we see a decline in production, in other words, rising oil revenues are largely unmanaged, in other words, long-term investments are spent on short-term expenditures. It has resulted in nothing but inflation and increased liquidity for these countries.

    Keywords: Macroeconomic indicators, Economic crises, business cycles, generalized system torque model, PanelVAR
  • Ali Haidar Karamialam, Bijan Safavid * Pages 325-344

    The main purpose of this study is to investigate and identify the factors affecting the exchange cost of the stone sector. For this purpose, while examining the literature, the factors affecting the exchange cost of the stone sector in Iran were calculated and then, using the Delphi method, the impact of the calculated factors was investigated. The members of the Delphi panel included 11 activists and experts active in the private and public sectors who had sufficient expertise and experience in the field of stone. In the first stage, 13 items from the experimental literature were provided to the panel members within the framework of the designed questionnaire, and the analysis of the results of the questionnaires in this stage emphasizes removing one of the existing factors and adding 4 new factors to the questionnaire. In this study, Kendall coefficient criterion has been used as an indicator to examine the consensus in the questionnaires and based on this criterion, to achieve the result, three stages of questionnaire distribution and survey of panel members have been done. The research results emphasize the impact of institutional factors on the cost of exchanging stone in the country. Also, according to the elites of the rule of law and the implementation of contracts, barriers to entry of foreign investors and the size of the government are the most important factors affecting the cost of exchanging stone in the country, respectively.

    Keywords: exchange cost, stone, Delphi panel, institutional factors
  • Hashem Farhadi, Ahmad Shams * Pages 347-365

    Today, the cost of litigation is considered one of the serious obstacles to fair legal proceedings, and in some cases, it has prevented people from accessing civil justice. The annual increase in court costs has made natural and legal persons less able to financially file lawsuits and exercise their rights traditionally by referring to the judiciary and litigation. This is one of the major challenges for governments in achieving economic, social and civil justice. Because on the one hand, the government is facing an increase in the costs of hardware and software costs such as providing physical space and manpower for the judiciary. On the other hand, increasing lawsuits and the number of lawsuits need to resolve disputes through compromise and arbitration by Out-of-court institutions with a restorative justice approach are inevitable. In our country, Iran, the Dispute Resolution Council as a quasi-judicial institution with a conciliatory approach has played an effective role in reducing the cost of litigation through a fair trial with a restorative justice approach. The present article in three speeches on the impact of restorative justice process and out-of-court institutions in reducing the trial costs are paid.

    Keywords: Litigation Costs, Dispute Resolution Council